Društvo upokojencev Ministrstva za obrambo, severno Primorska sekcija, organizira dne 17. oktobra 2019 enodnevni izlet v Trst in Gradeško Laguno.

Odhod iz Vipave ob 07.30 uri, pobiranje potnikov v Novi gorici in vožnja v Palmanovo.

Naš prvi ogled bomo namenili mestu Palmanova, mestu na nekdanji meji beneške republike. Mesto je bilo zgrajeno v 16. stoletju, kot močna trdnjava v obliki devetero krake zvezde. Obzidje naj bi varovalo mesto pred vdori Turkov, Uskokov in pred sosedi, Habsburško monarhijo. Obdali so ga z obzidjem in jarkom, ki pa ni nikoli služil svojemu namenu in je zato še danes lepo ohranjen in živa priča vojaške arhitekture tistega časa. Mesto je zanimivo, ker vse glavne ulice peljejo ravno do glavnega trga imenovanem Piazza Grande, ki je služilo kot prostor za namestitev orožja.

Nato se bomo zapeljali v bližnji Gradež, živahno turistično mestece, ki leži sredi Gradeške lagune in je bilo že v času Avstro-Ogrske znano evropsko letovišče in klimatsko zdravilišče. Pomen mesta je zrastel, ko so Huni zavzeli in porušili Oglej, ter so se v Gradež umaknile množice beguncev. Zunanji ogled mesta ter dveh paleokrščanskih cerkva. Nadaljevanje vožnje v Križ, kjer si bomo ogledali Ribiški muzej ki je edini etnografski in zgodovinski muzej na celotnem slovenskem etničnem ozemlju od Alp do morja, v katerem lahko spoznamo bogato zgodovino in kulturno dediščino slovenskega morskega ribištva. Slovenci imamo bogato pomorsko zgodovino in z njo povezano istovetnost, na katero smo lahko ponosni. V muzeju najdemo zanimive podatke o naših prednikih, ki so se z morskim ribištvom ukvarjali več kot tisoč let, torej od časov, ko so se naselili tudi na obalah Jadranskega morja.

Pot nadaljujemo v Trst do trga Oberdan. Ustavili se bomo ob spomeniku Sissy, na osrednjem trgu ter ob fontani štirih kontinentov. Podali se bomo v stari del Trsta, ki še danes odseva nekdanjo moč in bogastvo glavnega pristanišča Avstro -ogrske monahije. Napotili se bomo na vzpetino San Giusto, kjer je nastal prvoten Trst in stopili do katedrale, ki je nastala na sakralnem objektu iz prvega stoletja našega štetja, postali ob rimskem amfiteatru ter izvedeli kje so se nahajajo nekdanja mestna vrata ter legendami, ki so povezane z njimi. Dan bomo zaključili z večerjo v prijetnem gostišču na slovenski strani. Po večerji sledi povratek proti domu, kamor prispemo v večernih urah.

CENA IZLETA NA OSEBO:
35,00 EUR pri najmanj 45 plačanih potnikih na avtobusu
36,50 EUR pri najmanj 40 plačanih potnikih na avtobusu
38,00 EUR pri najmanj 35. plačanih potnikih na avtobusu

Cena vključuje:

■ Storitev avtobusnega prevoza
■ Zunanje oglede po programu
■ Vstopnino v Ribiški muzej v Križu
■ Večerjo na slovenski strani
■ Stroške vodenja in organizacije izleta, DDV

Cena ne vključuje:

■ Fakultativnih vstopnin
■ Pijače pri večerji
■ zavarovanja rizika odpovedi zaradi bolezni ali smrti v ožjem krogu družine v vrednosti 4,30% od celotnega aranžmaja oz.v minimalni vrednosti 7,12 EUR/prijavnico
■ dodatnega zdravstvenega zavarovanja z medicinsko asistenco v tujini
■ vse kar ni izrecno navedeno pod „cena vključuje”

Opomba: Program ima status ponudbe. Ogledi in storitve po programu niso rezervirani in se zagotovijo skladno s prostimi kapacitetami na dan potrditve ponudbe. Potrditev ponudbe je mogoča z naročilnico s strani naročnika ali vplačilom akontacije v višini 30% vrednosti aranžmaja najkasneje do 23.septembra 2019.