V 10 letih odkar organiziramo pohode DU MORS Severno primorske sekcije smo prišli do kar  zavidljive številke 50.

Tokrat smo zaradi samih vremenskih pogojev izbrali malo lažjo varianto in sicer pohod iz Sežane do konjeniškega centra Lipica.  Nekateri smo se do Sežane odpravili z vlakom iz Mosta na Soči in  Nove Gorice do Sežane. Vožnja je bila udobna in prav prijetna,  ker se nas večina že dolgo ni vozila na tej relaciji,  Pohoda se nas je udeležilo skupno 10 pohodnikov, od tega 7 upokojencev in 3 nečlani.

Pohod smo pričeli pri Zavodu za gasilsko in reševalno službo Sežana. Krenili smo po makadamski poti proti Bazovici. Pot je delno potekala po prijetni senčici, z rahlim vetrom ki je prijetno hladil. Lahko smo opazovali trenutno zelo suhe kraške travnike,, suho zidne oblike ob poti, ki so jih postavili že naši predniki in kraški gozd.  Po cca 4 km smo zavili na ozko stezo skozi gozd in prišli na tako imenovano Gozdno učno pot Josefa Ressla, ki  s svojimi informativnimi tablami lepo prikaže Kraški gozd, z vsemi svojimi značilnostmi.  Večina se nas že dolgo ni potepala po Krasu, tako da smo opazili kar velike razlike od svojih zadnjih obiskov. To se  vidi predvsem v zaraščenosti kraških travnikov.

Mimo golf igrišča in hotelov Lipica smo v parku poiskali prijetno senčko in si privoščili kar obilno malico, kar je že naša tradicija. Na mizo se da vse kar se prinese skupaj,  od hrane in pijače, tako da smo na koncu vsi zadovoljni .

Vremenski pogoji- vročina so nam preprečili da bi se peš odpravili nazaj proti Sežani, ker je pač potrebno čuvati tudi svoje zdravje, zato smo si organizirali prevoz do Sežane.

Prijetno druženje smo končali v Sežani in ocenili da je bil pohod doživet, prijeten in v tej vročini niti ne preveč naporen.
Martin Gerlič