Strokovna ekskurzija članov DU MO, sekcije Zahodna Štajerska-Zasavje ob Maistrovem letu

Vlada Republike Slovenije je leto 2024 razglasila za Maistrovo leto- ob 150 letnici rojstva in 90 letnici smrti generala in pesnika Rudolfa Maistra- Vojanova. Zato smo se člani DU MO, Sekcije Zahodna Štajerska- Zasavje odločili, da tudi našo letošnjo strokovno ekskurzijo pripravimo v tem duhu. 30 maja smo si tako ogledali spominsko sobo in Maistrov stolp v Zavrhu in s tem počastili spomin nanj, na njegova dela in dejanja ter na njegovo domoljubje. 

Na zbirno mesto v Celje je prišlo 24 članov sekcije in njihovih družinskih članov. Dobra volja ob ponovnem srečanju je pripomogla k temu, da je pot z vojaškim avtobusom do Slovenskih goric hitro minila. Prvi postanek je bil ogled in degustacija bučnega olja ter izdelkov z bučnim oljem v priznani oljarni. Sledil je vodeni ogled Puhovega muzeja v Sakušaku, kjer smo spoznali življenje in delo še enega velikega Slovenca. Muzej in zbirka v njegovem rojstnem kraju sta zagotovo vredna ogleda. Nato smo se odpravili proti Zavrhu. Tam smo se lahko povzpeli na Maistrov stolp, ki nudi prekrasen pogled po okolici, ali pa posedeli na klopci s samim Maistrom. Zatem nam je lokalni vodič predstavil Maistrovo sobo, dogodke v prelomnem času bojev za severno mejo ter vlogo Rudolfa Maistra pri tem.   

Po ogledih smo se okrepčali na turistični kmetiji v Vitomarcih, kjer sta nam lastnika pripravila tudi degustacijo njihovih vin. Vrnitev v Celje je potekala ob prijetnem klepetu. Razšli smo se pod vtisom nove izkušnje, veseli srečanja ter z obljubo, da se kmalu spet vidimo.   
Foto in zapis: Marjan Sirk