Kljub turobnemu dnevu smo se članice medgeneracijske skupine Aljaž Gorenjske sekcije 8. novembra podale na izlet v Begunje in dolino Drage. Počastile smo spomin na mrtve z obiskom grobov padlih talcev in 20 partizanov.

Najprej smo se zapeljale v dolino Drage. Na grobove talcev in ob spomeniku smo prižgale sveče v njihov spomin. Obiskale smo dom v Dragi, ki je izhodiščna točka za vzpon na Roblek, Begunjščico in na planino Preval.  Podale smo se tudi na grad Kamen, še vedno mogočen, vendar je zaprt zaradi obnavljanja.

Obiskale smo tudi grobišče v bližini psihiatrične bolnišnice v Begunjah. Tudi tu smo prižgale svečo v spomin vsem, pokopanih na tem kraju.  Ogledale smo si še Plečnikovo kapelo za kaznjence, ki jo je zgradil v 30 letih prejšnjega stoletja na željo nun, ki so bile paznice v kaznilnici – današnji psihiatrični bolnišnici. Poleg stoji senčnica, prav tako delo Jožeta Plečnika. Oba objekta sta v zelo slabem stanju, že dolgo jih nihče ne vzdržuje. Škoda.

Ustavile smo se tudi v hotelu Drnča v Dvorski vasi, ki je lepo obnovljen. Potem smo se podale še v Radovljico in si ogledale staro mestno jedro. V znani gostilni Lectar smo se pogrele s toplim čajem, privoščile pa smo si, kljub mrazu, tudi okusen sladoled.

Štefka Plaznik in Marinka Friškovec